Βιβλιοθήκη Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου 

Περιγραφή

Το «Χορεύοντας με την τύχη» ανατρέπει κάθε ψευδαίσθηση βεβαιότητας και ασφάλειας, δείχνοντας ότι οι προβλέψεις που κάνουμε για το μέλλον δεν είναι τόσο σίγουρες όσο ίσως νομίζαμε. Από τις επενδύσεις μας ως τη φροντίδα της υγείας μας, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι, αποβάλλοντας την τάση μας να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο, ουσιαστικά παίρνουμε τα ηνία της τύχης στα χέρια μας.

Το βιβλίο ανήκει στη σειρά Στατιστική - Οικονομετρία Επιστήμη για όλους

Στο βιβλίο, θα μάθετε:

Γιατί η μαστογραφία αποδεικνύεται συχνά… επικίνδυνη.

Γιατί κανείς δεν πρόβλεψε τη σημερινή οικονομική κρίση.

Ότι ένας Εσκιμώος μπορεί να είναι εξίσου ευτυχισμένος μ’ ένα δισεκατομμυριούχο.

Γιατί η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις καισαρικές.

Πόσες πιθανότητες έχει κανείς να πεθάνει από πτώση καρύδας.

Με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία από τις τελευταίες έρευνες στους τομείς της Ψυχολογίας και της Στατιστικής, το βιβλίο θα κερδίσει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.Φυσικά, είναι σχεδόν απίθανο να αλλάξουμε την ανθρώπινη φύση. Μπορούμε όμως να αλλάξουμε την ανθρώπινη συμπεριφορά. Το πρώτο βήμα είναι να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά το μέλλον. Στόχος μας είναι να πείσουμε τους αναγνώστες να αναγνωρίσουν τα όρια των προβλέψεων, ώστε να τις χρησιμοποιούν ορθολογικά, αφού πρώτα αποδεχτούν τη μελλοντική αβεβαιότητα. Απολαύστε λοιπόν το ταξίδι, και ελπίζουμε να βρείτε το βιβλίο μας συναρπαστικό και χρήσιμο.

Μερικά ενδιαφέροντα αποσπάσματα από το βιβλίο…

Τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 έχουν αποτυπωθεί στο συλλογικό ασυνείδητο της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με τις αρχές, οι νεκροί έφτασαν τα 2.974 άτομα. Οι στατιστικολόγοι, όμως, πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ υψηλότερος, καθώς η επίσημη καταμέτρηση δεν λαμβάνει υπόψη τους χιλιάδες ανθρώπους που, επηρεασμένοι από την 11η Σεπτεμβρίου, έπαιξαν τη ζωή τους κορώνα γράμματα.

Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, πολλοί Αμερικανοί, από το φόβο μιας νέας επίθεσης, άρχισαν να ταξιδεύουν με αυτοκίνητο αντί με αεροπλάνο. Αυτό οδήγησε σε κορυφαία αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων. Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μέχρι και 5.000 θάνατοι ενδέχεται να είχαν αποφευχθεί αν οι ταξιδιώτες συνέχιζαν να ταξιδεύουν με το αεροπλάνο όπως συνήθως. Επιπλέον, μέχρι και 45.000 άτομα θα είχαν αποφύγει σοβαρούς τραυματισμούς.

Μέσα σε ένα διάστημα δύο ετών στη δεκαετία του 1990, ένας γιατρός έπεισε ενενήντα γυναίκες που είχαν κάνει μαστογραφία με θετι- κά αποτελέσματα να προχωρήσουν σε ριζική μαστεκτομή. Αυτός ήταν ο μοναδικός σίγουρος τρόπος, όπως ισχυριζόταν, για να σώ- σουν τη ζωή τους. Εκείνο που δεν ήξερε (ή –ακόμη χειρότερα– εκείνο που δεν τους εξήγησε) ήταν ότι το 93% των γυναικών που έχουν θετικά αποτελέσματα στη μαστογραφία δεν εμφανίζουν ποτέ καρκίνο του μαστού. Αυτό σημαίνει ότι ογδόντα τέσσερις περίπου από τις ασθενείς του υποβλήθηκαν σε μια οδυνηρή, πολυδάπανη και καταστροφική εγχείρηση η οποία, στην καλύτερη περίπτωση, δεν τους απέδωσε κανένα απολύτως όφελος.

Το 1987 εκδόθηκε ένα βιβλίο με τίτλο «Η Μεγάλη Ύφεση του 1990». Ο συγγραφέας, Dr. Ravi Batra, διαπρεπής οικονομολόγος, ήταν κατηγορηματικός: όλα τα στοιχεία έδειχναν πως μια μεγάλη ύφεση βρισκόταν σε εξέλιξη. Ο Dr. Batra ήταν τυχερός. Το βιβλίο του πού- λησε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα. Όμως, εμείς, οι υπόλοιποι, σταθήκαμε ακόμη πιο τυχεροί. Η πρόβλεψή του αποδείχθηκε εντε- λώς λανθασμένη! Στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, ο Βιομηχανικός Δείκτης Dow Jones (DJIA) από τις 2.753 μονάδες εκτινάχτηκε στις 11.358. Με άλλα λόγια, αν είχαμε επενδύσει 10.000 δολάρια τον Ιανουάριο του 1990, θα είχαν γίνει 41.257 στο τέλος του 1999. Την ίδια περίοδο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο 7πλασιάστηκε. Η καταστροφή του Dr. Batra δεν ήρθε ποτέ…

Διαβάστε περισσότερα στο Χορεύοντας με την τύχη

Περιεχόμενα

Διαγράμματα και εικόνες . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9

Ευχαριστίες . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11

Πρόλογος Χαρίδημου Κ. Τσούκα. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13

Πρόλογος στην ελληνική έκδοση . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29

Πρόλογος . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41

1. Τρεις ευχές από ένα τζίνι . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47

2. Η αρρώστια των φαρμάκων . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 63

3. Παίρνοντας το σωστό φάρμακο . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . 89

4. Η φλυαρία του χρήματος . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 109

5. Ποτίζοντας το φυτό των χρημάτων . . . . . . . . . . . . . . . . . 137

6. Μαθήματα από τους γκουρού . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 163

7. Δημιουργική καταστροφή . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . 193

8. Ο Θεός παίζει ζάρια; . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . 221

9. Παρελθόν ή μέλλον . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 249

10. Μετρό και ινδικές καρύδες: δύο τύποι αβεβαιότητας . . . . . . . 279

11. Ιδιοφυΐα ή ατέλεια; . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 303

12. Το αναπόφευκτο των αποφάσεων . . . . . . . . . . . . . . . . . . 325

13. Ευτυχία, ευτυχία, ευτυχία . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 351

Επίλογος . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . 377

Παραπομπές . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 385

Είπαν για το Χορεύοντας με την τύχη . . . . . . . . . . . . . . . . 403

Νέες Προσκτήσεις

Toogle Left